De Torah en de Messias deel 1


Jezus is de Christus van de kerk , de zoon van God in de triniteit  OF Jezus is de griekse naam van een joodse prediker uit de eerste eeuw.

De kerkelijke en de historische Jezus staan in spanning met elkaar. Dit e-boek – de eerste van een serie – behandelt de vraag hoe Jezus tegenover de Torah en de mondelinge leer van het jodendom stond. Heeft Jezus afstand genomen van de Torah? En zo ja, in welke zin? Is Jezus een wetsgetrouwe jood net als de farizeeën of is er toch een diepgaand verschil, dat met de gemeenschap te maken heeft die beide voor ogen stond?

 

Toah_en_messias

Uit het voorwoord:

De onderstaande tekst is geschreven met een speciaal publiek voor ogen. De afstand tussen Jezus Christus – de kerkelijke Jezus – en de ware, historische Jezus, heeft in de kerk tot een dubbelzinnige houding geleid. Het christelijk geloof hangt nog steeds samen met de belijdenis van Jezus als de messias.

Maar het besef is doorgedrongen dat Jezus zonder zijn joodse achtergrond niet te begrijpen is. Jezus is voor alles een jood, en wel binnen de context van het eerste eeuwse jodendom. De fundamentele overtuigingen van het jodendom van zijn tijdgenoten – rondom de kernthema’s van land, tempel, uitverkiezing en torah – bepalen ook hem.

NU IN PRIJS VERLAAGD VOOR BEZOEKERS VAN DEZE BLOG:

Koop het boek hier voor maar 6 euro:

De Torah en de Messias deel 1

Over Robbert Veen

Predikant en Bijbelleraar, gevestigd in Anna Paulowna sinds september 2022, Noord-Holland. Samen met mijn vrouw Henneke beheer ik verschillende websites, o.m. https://koinoniabijbelstudie.nl. Geboren in Amsterdam in 1956, studie filosofie, theologie en Semitische Talen aan de UvA. Doctoraat Geesteswetenschappen in 2001 - dissertatie over Christelijke ethiek. getrouwd met Henneke Veerman. Born in 1956 and educated in Amsterdam. University of Amsterdam (philosophy and theology and Semitic Languages). Doctorate in theology - Christian ethics in 2001. Married to Henneke Veerman
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie